Knap 200.000 danske virksomheder aflægger regnskab i løbet af de kommende måneder. Det giver ikke alene travlhed hos landets revisorer, men også på de store nyhedsredaktioner, hvor jagten på de mest interessante talhistorier per tradition sættes ind.
Årsregnskabet er derfor en god anledning til at styrke fortællingen om sin virksomhed. Men med mindre man er A.P. Møller Mærsk, Vestas, Novo Nordisk eller en af de andre kæledægger fra C20-indekset, skal der ofte masseres en fortælling ned over de tørre regnskabstal, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at trænge igennem til nyhedsredaktionerne med sin historie.
Og uanset om dit regnskab er godt eller dårligt, og uanset om du foretrækker at gå stille med dørene, er det vigtigere end nogensinde at være proaktiv og kommunikerende om sit årsregnskab. Nyhedsmedierne benytter nemlig i stigende grad softwarerobotter, der kan autogenerere talhistorier på baggrund af de regnskaber, som registreres hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Dit regnskab risikerer med andre ord at komme på forsiden, om du vil det eller ej. Derfor er det bedre selv at være afsender, så du nemmere kan styre historien.
Derfor giver KommPress her seks råd til, hvordan du får skabt en interessant regnskabshistorie, der kan trænge igennem til de relevante medier – og som kan skabe værdi for din virksomhed.
1) Ingen interesserer sig i udgangspunktet for dine tal
…de interesserer sig for den historie, du kan fortælle med udgangspunkt i jeres tal. Hvorfor vækster I? Hvad har I investeret i, som gør, at resultatet ikke er helt så godt som sidste år? Hvordan kommer forretning til at udvikle sig de kommende år, og hvordan er det væsentligt for læserne?
2) Aktualitet, aktualitet, aktualitet…
Hvis din regnskabshistorie ikke skal have i bunken af regnskabshistorier, der kan vente til i morgen, skal du forsøge hænge jeres tal op på noget, der sker nu og her. Du har lettere ved at trænge igennem til medierne, hvis din succes i det forgangne år skyldes noget, som medierne interesserer sig lige nu: Corona? Brexit? Det kommende transportforlig? Eller hvad med hjemmeskole?
3) Tendenser og nye handlemønstre
”Flere og flere danskere gør [indsæt ny og spændende tendens som påvirker din kerneforretning]. Der mærker man hos [indsæt virksomhedsnavn](…)” Og wupti… du har en interessant tendenshistorie, hvor du har en legitim mulighed for at tale om dit kerneprodukt med udgangspunkt i de tal, der sort på hvidt dokumenterer din succes.
4) Jeg startede i mine forældres garage – og se nu her!
Medierne elsker den gode historie om iværksætteren, der begyndte med at sælge bilen og belåne sit hus og siden hen skabte en succesforretning. Regnskabssæsonen er en god anledning til at gå i arkivet og pudse virksomhedshistorien af. Hvis du ikke allerede har brugt iværksættervinklen til at aktualisere jeres regnskab, så er det måske den vej, du skal gå i år?
5) Ingen interesserer sig for dine tal… med mindre de gør det
Okay, okay… der kan være regnskaber, der er så vilde og imponerende, at det er resultatet, der alene bærer historien. Men selv i disse tilfælde kræver succesen en forklaring, som nok i virkeligheden er mere interessant end tallene i sig selv.
6) Skyerne i horisonten…
Regnskabet kan være en udmærket anledning til at italesætte risikoen for urimelig regulering eller andre politiske initiativer, som gør det svært at drive forretning. Konflikter er interessant stof, men vinklen skal naturligvis også bruges med en vis varsomhed.
Kunne du tænke dig nogle flere indspark til, hvordan du får sat strøm til de historier, der gemmer sig bag din virksomheds tal? Vi står naturligvis altid til rådighed for en uddybende snak og sparring om din kommunikation.