Sådan håndterer du kommunikationen, når DI’s Lokalt Erhvervsklima udkommer

2. november 2020
|
5 min.
Del på:
Twitter
Facebook
Facebook

Har I i din kommune forberedt jer på, hvordan I kommunikativt håndterer jeres resultatet, når Dansk Industri (DI) offentliggør 2020-udgaven af Lokalt Erhvervsklima (undersøgelsen kan findes her)? Offentliggørelsen er lige om hjørnet af undersøgelsen, men der er stadig tid til at forberede den kommunikative indsats. Denne blog handler om, hvad I skal forberede jer på kommunikativt, så I bedst kan håndtere jeres resultat på den længe ventede rangliste over landets kommuner.

“Opmærksomheden omkring Lokalt Erhvervsklima er en god anledning til at fortælle jeres egne gode historier”

Forbered din kommunikation

DI’s Lokalt Erhvervsklima, der i et årti har taget temperaturen på de lokale erhvervsforhold, får meget medieopmærksomhed fra især lokal- og regionalmedierne. Undersøgelsens rangering af kommunerne gør det nemt for journalisterne at sammenligne kommunerne helt konkret i forhold til hinanden. Lidt hurtig research på den tidligere mediedækning af Lokalt Erhvervsklima i forskellige nyhedsmedier vidner også om, at kommunerne ofte holdes op i forhold til hinanden inden for et lokalt eller regionalt område.  

I kan også regne med, at jeres kommune med ret stor sandsynlig vil få mediernes bevågenhed, når undersøgelsen offentliggøres i starten af november. Netop derfor kan det være en god idé at planlægge og forberede kommunikationen i forhold til jeres rangering – og det kan I gøre ved at gøre jer overvejelser om følgende: 

  1. Proaktiv eller reaktiv strategi
  2. Nøglebudskaber
  3. Talsperson
  4. Kommunikationsplan
  5. Kommunikationsprodukter
  6. Medieovervågning

1. Vælg en proaktiv eller reaktiv kommunikationsstrategi

Overvej, hvordan din kommune står stærkest med kommunikationen. Ved at være første kilde til historien øger I jeres muligheder for, at historien formidles i overensstemmelse med jeres nøglebudskaber. På den måde kan I også sætte spot på jeres gode historier og de mange nuancer, som rangeringen ikke viser. Omvendt kan I også afvente situationen og have kommunikationsmateriale klar i skuffen med det mål om først at skulle kommunikere, hvis undersøgelsen giver anledning til det. En proaktiv tilgang i større eller mindre grad vil i de fleste tilfælde være anbefalelsesværdigt; Ved en høj rangering kan I fortælle om den gode succeshistorie og give den fuld gas på kanalmikset. Ved en lavere rangering kan I sætte perspektiv på tallene og italesætte nuancerne og overveje primært at kommunikere gennem egne kanaler med f.eks. en nyhed på hjemmesiden og mails til de relevante interessenter. 

2. Forfat et par nøglebudskaber

Nøglebudskaberne er de emner, som er vigtigst at få formidlet, og som skal sikre konsistens og gennemslagskraft i formidlingen. 

3. Udvælg en talsperson og klæd ham/hende på

Ved at udvælge en talsperson er alle afstemte om, hvem der er kilde til budskaberne. Talspersonen skal forberedes og blive helt skarp nøglebudskaberne, så de formidles tydeligt og klart i for eksempel et interview. 

4. Lav en kommunikationsplan

For at få jeres budskaber bedst ud over rampen, skal der lægges en plan for, hvemder skal kommunikeres til, hvad der skal kommunikeres, og hvornår det skal kommunikeres. I den sammenhæng er det vigtigt at afdække de målgrupper, I gerne vil kommunikere til – det kunne f.eks. være kommunens virksomheder – og samtidig identificere de relevante kanaler. På den måde kan I hurtigere kommunikere til de rette, og hastighed kan være en vigtig faktor.

5. Forbered kommunikationsprodukterne

Q&A, nyhed på hjemmesiden, opslag på sociale medier som f.eks. LinkedIn og Facebook samt pressemeddelelse til nyhedsmedierne er alle relevante at overveje som produkter i jeres kommunikationsplan. 

6. Overvåg medierne

Når undersøgelsen er ude, er det vigtigt at holde øje med, hvor jeres kommune bliver nævnt og evt. sørge for, at I får mulighed for at kommentere på historierne.

Fremhæv eller iværksæt videre undersøgelser 

Lokalt Erhvervsklima giver mange unikke indsigter om den erhvervsmæssige tilstand i kommunen, men der vil helt sikkert være nuancer, som undersøgelsen ikke indfanger. Måske har I allerede gang i undersøgelser eller projekter, der kan supplere Lokalt Erhvervsklima-undersøgelsen.

Opmærksomheden omkring Lokalt Erhvervsklima er en god anledning til at fortælle jeres egne gode historier om erhvervslivet i kommunen og på den måde brande kommunen i medierne.  

Undersøgelsen kan også være en anledning til at tage pulsen på erhvervsvilkårene i jeres kommune og bruge resultaterne som fundament for videre undersøgelser. Måske det kunne være interessant at spørge yderligere ind til erhvervsforholdene hos virksomhederne i din kommune, så I kan forbedre jer – ikke kun frem mod næste års undersøgelse, men også for at gøre din kommune endnu mere attraktiv at være virksomhed og indbygger i.

Læs også i samme serie:

Sådan læser du DI's rapport om Lokalt Erhvervsklima

30. marts 2022
PR- og kommunikationsbureau søger dygtige journalistpraktikanter

Hos KommPress skaber vi resultater med vores kunders historier. Har du lyst til at blive en del af det stærkeste team af kommunikatører og journalister vest for Storebælt? Vi søger journalistpraktikanter, der brænder for at arbejde med storytelling, PR, sociale medier, video og strategisk kommunikation. Du får mulighed for at arbejde på vores kontor i […]

LÆS MERE
11. november 2021
Sådan laver du fantastisk indhold til dine sociale medier

Et opslag til sociale medier (SoMe) er da piece of cake – eller hvad? Ikke altid, og når du som virksomhed gerne vil ud med dit budskab, er der en masse ting, du bør overveje, før du kaster dig over tasterne. Du skal nemlig sikre, at dit budskab bliver formuleret præcist og rammer din ønskede […]

LÆS MERE
28. oktober 2021
God PR er strategisk og kontinuerlig

Hvordan får man sine gode historier i medierne? Hvilke medier skal man vælge? Og hvordan forbereder man sig på potentielle kriser? Svaret er: God PR. Men hvad er god PR? PR (public relations) er en strategisk kommunikationsindsats, der styrker din virksomheds omdømme og øger tilliden til jeres brand. Oftest sker det med en pressemeddelelse, som […]

LÆS MERE
9. juli 2021
SEO trin for trin: Guide til at komme højere op i søgemaskinen

SEO eller Search Engine Optimization, som det hedder, kan være et simpelt værktøj til at gøre dit brand mere synligt på Google. Er du en af dem, der anser SEO som en kompliceret brandpositioneringsdisciplin, der kun er for SEO-specialister med både uddannelse og arbejdsmæssig erfaring, så læs med her og bliv klogere på, hvordan du […]

LÆS MERE
Kontakt@kommpress.dk7930 1131
job@kommpress.dk

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram